Brexit

Wat gaat er gebeuren?

Huidige situatie

Groot-Brittannië heeft de Europese Unie nu verlaten. De overgangsregeling houdt in dat de Europese voorschriften voor de douane en Single Market nog tot eind december 2020 van toepassing zijn. Deze overgangsperiode wordt niet verlengd.

Wat gebeurt er na december 2020?

Het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben nu een partnerschapsovereenkomst bereikt die de handelsvoorschriften na 1 januari zal reguleren. Gelukkig is dit een ‘nultarief’-overeenkomst, wat betekent dat er geen nieuwe tarieven worden toegepast voor Britse goederen. Houd er echter rekening mee dat goederen nog steeds aan de oorsprongsregels moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een regeling met nultarief. Voor meer gegevens over deze regels,  kunt u terecht bij de Brexit-checker van de Britse regering.

 

Let er ook op dat de tarieven over het algemeen niet van toepassing zijn, maar dat er wel veel andere regels veranderen. Zo zullen bijvoorbeeld de douaneprocedures veranderen, zullen er nieuwe regels gelden voor het vervoer van goederen van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland en zullen de regels rond de invoerbelasting veranderen. Het is belangrijk om u hierop voor te bereiden.

Wat moeten we doen om ons voor te bereiden op 2021?

Officieel advies over de voorbereiding op het einde van de overgangsperiode is hier te vinden: https://www.gov.uk/transition.

Voor advies op maat van de retailers kan je ook de Brexit Hub van het British Retail Consortium (BRC) bekijken: hier