Douane en belasting

Douane en belasting

Als u internationaal handelt, kan de volgende informatie over belastingen en douane voor u van belang zijn.


Als internationale handelaar moet u voldoen aan belastingverplichtingen voor import- en exporttransacties in de landen waar u zakendoet. Met de termen 'import' en 'export' worden meestal objecten beschreven die een land binnenkomen of verlaten.


In de EU wordt de term 'import' gebruikt om objecten te beschrijven die de EU binnenkomen vanaf een locatie buiten de EU, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Zwitserland of Noorwegen. De term ‚export‘ wordt gebruikt om objecten te beschrijven die de EU verlaten en worden verzonden naar een eindbestemming buiten de EU, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Zwitserland of Noorwegen. 


Let op: binnen de EU zijn er enkele gebieden die worden behandeld als locaties buiten de EU.

EU-regelgeving met betrekking tot btw, accijnzen en douane

Raadpleeg  deze officiële pagina van de Europese Unie  om per lidstaat of hiermee verbonden gebied na te gaan of EU-regelgeving met betrekking tot btw, accijnzen en douane van toepassing is of niet.

Btw-regelgeving per EU-lidstaat

Bekijk op deze  deze officiële pagina van de Europese Unie  de btw-regelgeving per EU-lidstaat.

Belastingen en verkopen in de EU

In deze  praktische gids voor zakendoen in Europa  van de Europese Unie vind je uitgebreide informatie over belastingen en verkopen in de EU.

Invoerrechten, btw (omzetbelasting) en/of accijns

Als u goederen uit het buitenland van organisaties en bedrijven ontvangt, moet u mogelijk invoerrechten, btw (omzetbelasting) en/of accijns betalen. Raadpleeg deze officiële pagina van de Belastingdienst  om na te gaan of u wel of geen belasting bij invoer moet betalen.

Zakendoen in het buitenland

Op  deze officiële pagina van de Belastingdienst vind u uitgebreide informatie over btw als u zakendoet met het buitenland.

Douane voor bedrijven

Voor uitgebreide informatie over douane voor bedrijven gaat u naar  de officiële website van de Belgische douane .


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als en moet niet worden gebruikt als juridisch advies. Als u niet zeker weet welke wetten van toepassing zijn en hoe u deze moet naleven, raadpleeg dan een belastingconsulent of juridisch adviseur.