2 min artikel

Belastingen en invoerkosten

Wanneer u objecten op eBay verkoopt, dient u alle toepasselijke belastingwetten na te leven. Als u een pakket internationaal verzendt, kunt u het best kopers informeren over mogelijke invoerkosten die ze moeten betalen wanneer ze hun object ontvangen. De invoerkosten zijn meestal verschuldigd zodra het pakket aankomt in het land van bestemming. In bepaalde landen en in overeenstemming met lokale wetgeving int eBay invoerbelastingen bij kopers. In dergelijke gevallen toont eBay de belastingen aan de koper tijdens de betaling.

Fiscale verantwoordelijkheden van verkopers

U dient alle kosten en belastingen in verband met het gebruik van eBay als eBay-verkoper te betalen. Zie ons fiscaal beleid en onze gebruikersovereenkomst voor meer informatie over het fiscale beleid van eBay en uw verplichtingen.

Uw fiscale verantwoordelijkheden zijn mogelijk:

  • Btw op eBay-verkoopkosten registreren
  • Btw op eBay-verkopen registreren
  • Inkomstenbelasting op eBay-verkopen betalen
  • Buitenlandse verkopers informeren over invoerkosten

Btw op eBay-verkopen in rekening brengen

Als u in het Verenigd Koninkrijk of in de Europese Unie (EU) bent gevestigd, moet u mogelijk btw in rekening brengen voor objecten die u op eBay verkoopt. Als u niet zeker weet of dit geldt voor uw verkopen, ga dan naar een van de volgende websites of win professioneel advies in.

Als u btw op uw objecten in rekening moet brengen, gaat u als volgt te werk:

  • Wanneer u objecten aanbiedt op eBay, vermeld de prijzen dan inclusief btw. U mag geen btw toevoegen aan de uiteindelijke verkoopprijs nadat een koper een object heeft gekocht.
  • Draag de btw af aan de relevante belastingdienst.

eBay is ervoor verantwoordelijk om btw op bepaalde zendingen binnen de EU en in het VK te innen. Wanneer eBay de btw op de bestelling van de koper int, hoeft u geen btw op het door de koper betaalde bedrag te berekenen. Mogelijk hebt u nog wel andere btw-verplichtingen. Ga naar Uw btw-verplichtingen in het VK en de EU - nieuw venster of tabblad voor gedetailleerde informatie over btw-vereisten wanneer u objecten verkoopt aan kopers in het VK en de EU.

Inkomstenbelasting op eBay-verkopen betalen

Wettelijk moeten verkopers belasting op inkomsten uit eBay-verkopen opgeven en betalen. We adviseren u om contact op te nemen met een belastingadviseur als u wilt weten wat uw verantwoordelijkheden precies zijn.

Buitenlandse verkopers informeren over invoerkosten

Wanneer u objecten buiten Nederland verkoopt, kunnen invoerkosten (inclusief belastingen en douaneheffingen) van toepassing zijn in het land waarnaar u het object verzendt. Deze kosten worden bepaald door dat land en zijn meestal gebaseerd op de objectprijs, het pakketgewicht, de afmetingen en het land van herkomst.

In sommige landen en regio's kan eBay belastingen innen bij kopers wanneer ze voor hun bestelling betalen. Bij verzendingen waarvoor eBay geen belastingen int, moeten kopers mogelijk extra invoerkosten (bijvoorbeeld btw en heffingen) betalen als onderdeel van de douane-inklaring of wanneer ze hun bestelling ontvangen.

Kopers zijn verantwoordelijk voor invoerkosten. Als u internationale verzending aanbiedt, mag u geen invoerkosten toevoegen aan de verzendkosten van het object, tenzij u dit DDP (Delivered Duty Paid) levert. Als u een DDP-service aanbiedt, moet u alle verschuldigde invoerkosten voor vrijgave in het land van uw koper toevoegen. Zorg dat uw verzendbeleid duidelijk is vermeld in uw aanbiedingen zodat kopers weten wat ze kunnen verwachten.

Raadpleeg ons fiscaal beleid voor meer informatie over rechtsgebieden waar eBay belastingen int.

Wanneer u objecten op eBay verkoopt, moet u btw op verkoopkosten betalen en toepasselijke belastingen op uw eBay-verkopen innen en registreren, tenzij dit anderszins is aangegeven door eBay of wettelijk vereist is.

Was dit artikel nuttig?

Verwante hulponderwerpen