2 min artikel

Tips om uw eBay-account veilig te houden

De veiligheid van uw persoonlijke gegevens is onze hoogste prioriteit en daarom nemen we een aantal maatregelen om uw account te beschermen. Er zijn ook enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw account veiliger te maken.

Hier vindt u enkele dingen die u kunt doen om uw eBay-account te beschermen en uw persoonlijke gegevens veilig te houden.

Uw gegevens veilig houden

We beschermen uw persoonlijke gegevens en opgeslagen bankreferenties altijd met sterke beveiligingsmaatregelen, zoals:

  • Gegevensversleuteling
  • Beveiligde firewall-lagen
  • Fysieke veiligheidsmaatregelen in datacenters

U kunt enkele eenvoudige stappen nemen om uw account veiliger te maken. Zo kunt u uw wachtwoord wijzigen, tweestapsverificatie inschakelen uw contactgegevens up-to-date houden.

Als u een extra beveiligingslaag wilt toevoegen aan uw eBay-account, raden we u aan om tweestapsverificatie in te schakelen. Nadat u tweestapsverificatie hebt ingeschakeld, kunt u tijdens het inloggen op uw account uw identiteit bevestigen via een pushbericht in de eBay-app. Dit kunt u doen met een code die we u via sms sturen of met een eenmalig wachtwoord dat wordt gegenereerd door een authenticator-app. U kunt tweestapsverificatie als volgt toevoegen.

Wijzig uw wachtwoord regelmatig

Om uw account veilig te houden, raden we u aan uw wachtwoord regelmatig bij te werken. Kies een sterk wachtwoord dat anderen moeilijk kunnen raden.

Volg deze tips om een sterk nieuw wachtwoord te maken:

  • Vermijd het gebruik van persoonlijke gegevens, zoals uw naam, geboortedatum of gebruikersnaam.
  • Gebruik eventueel een zin als wachtwoord (bijvoorbeeld een songtekst of boektitel).
  • Gebruik cijfers en speciale tekens.
  • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord dat u ook voor andere accounts gebruikt.

Als u denkt dat uw eBay-account in verkeerde handen is gevallen of is gehackt, dient u de wachtwoorden voor zowel uw eBay-account als uw persoonlijke e-mailaccount te wijzigen. Uw wachtwoord voor uw e-mail moet anders zijn dan uw eBay-wachtwoord.

Lees ons artikel over het wijzigen van uw wachtwoord voor meer informatie.

Passkeys

Passkeys zijn een alternatief voor wachtwoorden waarmee u kunt inloggen op uw eBay-account met behulp van biometrische verificatie, zoals een vingerafdruk, patroon of pincode. Dit betekent dat u uw wachtwoord niet hoeft in te voeren en dat uw eBay-account wordt beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

U kunt passkeys instellen via de prompt nadat u hebt ingelogd of via de instellingen voor Inloggen en Beveiliging in uw eBay-account. U kunt de opties voor passkeys ook uitschakelen in uw instellingen voor Inloggen en Beveiliging.

Als uw passkey niet werkt, krijgt u een foutmelding en wordt u gevraagd om in te loggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord.


Uw identiteit bevestigen met meervoudige verificatie

We willen graag uw eBay-account veilig houden en voldoen aan de wetgeving van de EU en het Verenigd Koninkrijk. U wordt daarom vaker op eBay gevraagd om uw identiteit te bevestigen via multifactorverificatie.

Multifactorverificatie is niet hetzelfde als tweestapsverificatie, want deze laatste is optioneel en wordt alleen gebruikt bij inloggen. Multifactorverificatie is echter verplicht en kan bijvoorbeeld vereist zijn wanneer u een terugbetaling doet of uw geregistreerde betalingsmethode, e-mailadres of telefoonnummer en dergelijke bijwerkt. Dit is een extra beveiligingslaag waarmee uw account wordt beschermd.

U moet bijvoorbeeld uw wachtwoord of een eenmalige code invoeren of een pushmelding op uw vertrouwde apparaat goedkeuren. Als u de code niet ontvangt via sms/bellen/e-mail, start uw mobiele apparaat dan opnieuw op en kijk of het probleem is opgelost.

Als u medewerkers hebt die onderdelen van uw eBay-account beheren, zorg dan dat ze kunnen inloggen en de verificatie met hun eigen gegevens kunnen voltooien.

Tip
Als u niet kunt inloggen op uw eBay-account omdat u uw telefoonnummer niet hebt bijgewerkt, kunt u contact opnemen om dit te laten weten. We controleren dan of u de accounteigenaar bent en werken uw telefoonnummer bij, zodat u toegang tot uw eBay-account krijgt.

Tweestapsverificatie toevoegen

Nadat u tweestapsverificatie hebt ingeschakeld, kunt u tijdens het inloggen op uw account uw identiteit bevestigen via een pushbericht in de eBay-app. Dit kunt u doen met een code die we u via sms sturen of met een eenmalig wachtwoord dat wordt gegenereerd door een authenticator-app.

U kunt tweestapsverificatie als volgt toevoegen in de eBay-app:

  1. Download de meest recente versie van de eBay-app.
  2. Log in op uw account.
  3. Ga naar Mijn eBay en tik op Instellingen.
  4. Ga naar Inloggen en beveiliging en kies Tweestapsverificatie.
  5. Tik op Inschakelen naast eBay-app gebruiken.

U kunt tweestapsverificatie als volgt instellen via sms:

  1. Log in op uw eBay-account.
  2. Ga linksboven naar uw naam en kies Accountinstellingen in de keuzelijst.
  3. Selecteer Inloggen en beveiliging.
  4. Selecteer Bewerken naast Tweestapsverificatie.
  5. Selecteer Sms gebruiken naast Sms-berichten op mobiel.
  6. Volg de aanwijzingen op het scherm om uw mobiele nummer toe te voegen.
Zo stelt u tweestapsverificatie in met een authenticator-app:
  1. Log in op uw eBay-account.
  2. Ga linksboven naar uw naam en kies Accountinstellingen in de keuzelijst.
  3. Selecteer Inloggen en beveiliging.
  4. Selecteer Bewerken naast Tweestapsverificatie.
  5. Selecteer Authenticator-app.
  6. Installeer de authenticator-app vanuit de app store van uw telefoon. We raden u aan Google Authenticator, Microsoft Authenticator of Authy te gebruiken.
  7. Scan de QR-code om eBay toe te voegen aan uw authenticator-app.
  8. Bevestig de zescijferige code die door uw authenticator-app is gegenereerd op eBay.

Volg de bovenstaande stappen als u van gedachten verandert en tweestapsverificatie wilt uitschakelen of als u van sms-berichten naar app-meldingen of de authenticator-app wilt overschakelen. We laten u ook per e-mail weten wanneer tweestapsverificatie is in- of uitgeschakeld.

Een vertrouwd apparaat toevoegen

Als u 'Dit apparaat onthouden' ziet wanneer u inlogt met tweestapsverificatie, kunt u de link selecteren om uw apparaat als vertrouwd apparaat toe te voegen. De volgende keer dat u inlogt met het vertrouwde apparaat, wordt u mogelijk niet gevraagd om tweestapsverificatie, maar is uw account toch beveiligd.

Houd er rekening mee dat als u uw methode voor tweestapsverificatie wijzigt of een vertrouwd apparaat verwijdert, u de stappen voor het toevoegen van het vertrouwde apparaat opnieuw moet uitvoeren. U kunt tot 100 vertrouwde apparaten toevoegen aan uw eBay-account. U kunt uw vertrouwde apparaten altijd controleren door naar Veilig handelen te gaan.

Uw contactgegevens bijwerken

Het is belangrijk dat uw contactgegevens up-to-date blijven zodat we u snel kunnen bereiken met nieuwe informatie over uw account.

Als u uw adres of telefoonnummer wijzigt of een nieuw e-mailadres instelt, werk dan zo snel mogelijk uw contactgegevens bij zodat uw accountgegevens correct blijven.

Zie ons artikel Uw contactgegevens wijzigen voor meer informatie.

Kijk uit voor spoof- of phishingberichten

Spoof- of phishingberichten zijn e-mails die van eBay afkomstig lijken te zijn en zijn bedoeld om uw wachtwoorden en andere gevoelige gegevens te bemachtigen. Als u een verdachte e-mail ontvangt die van eBay afkomstig zou zijn, kunt u het bericht het best direct doorsturen naar spoof@ebay.com. Klik niet op links in de e-mail en open geen bijlagen. We laten u weten dat we uw e-mail hebben ontvangen en de kwestie zullen onderzoeken.

Zie ons artikel Spoofberichten herkennen voor meer informatie over het herkennen van verdachte e-mails.

Vreemde activiteiten in uw account melden

Het is een goed idee om Mijn eBay - nieuw venster of tabblad en uw voorkeuren - nieuw venster of tabblad regelmatig te raadplegen zodat u zeker weet dat niemand zonder uw toestemming toegang tot uw account heeft gehad of wijzigingen heeft aangebracht. Controleer of uw actieve biedingen en aanbiedingen in Mijn eBay - nieuw venster of tabblad daadwerkelijk van u zijn. Als er iets is veranderd zonder uw toestemming, neem dan onmiddellijk contact met ons op.

We stellen u per e-mail op de hoogte als iemand op uw account inlogt via een nieuw apparaat waarmee uw account niet eerder is geopend. Als u de inloggegevens niet herkent, kunt u contact opnemen om het ons te laten weten. U kunt het best ook uw wachtwoord wijzigen.

Als u denkt dat iemand anders uw account probeert over te nemen, kunnen we uit veiligheidsoverwegingen uw account tijdelijk blokkeren totdat we de controle veilig aan u kunnen overdragen. We kunnen u ook helpen bij het verwijderen van ongeautoriseerde, frauduleuze biedingen of aanbiedingen.

Tip
Als uw account is overgenomen, ziet u bijvoorbeeld aanbiedingen of biedingen die niet van u zijn. Ook kunt u constateren dat uw wachtwoord buiten uw medeweten is gewijzigd. Zie ons artikel Hulp krijgen bij een gehackt account voor meer informatie.

Houd uw account veilig door uw wachtwoord regelmatig te wijzigen, uw contactgegevens bij te werken en alert te zijn op spoofberichten.

Was dit artikel nuttig?

Verwante hulponderwerpen